Student uit America vergelijkt vislood in de USA en Europa

April 2024. Nicholas, een student van Brigham Young University kijkt naar de verboden voor vislood in diverse staten in de USA en in de Europese Unie. het onderzoek is klaar en het rapport is af. Conclusie: in ieder land dat is bekeken zijn wateren waar een verbod voor sportvissen met lood is. Verboden voor vislood kunnen overal worden ingevoerd. Oproep aan alle verantwoordelijken is dit ook te doen. Tegelijkertijd met een verbod dienen sancties en handhaving te worden ingevoerd anders is een verbod niet effectief. Rapport in de link.    

Afgifte lood door gebruik vislood met werphengel

Mei 2024. Gebruik van vislood aan een werphengel laat een loodstreep achter op de waterbodem bij het binnenhalen. Met lood kunt u schrijven (probeer het maar eens op een wit papier, lood laat een streep achter). Onderzoek met visgewichten van 3 ounce aan werphengels in de Westerschelde. Bij het binnen halen van een vislood van 77 gram laat dit per meter over de bodem slepen 0,08 tot 0,137 milligram lood achter. Dat is bepaald door gewichten voor en na het inwerpen en ophalen te wegen. Het gewichtsverlies is per meter berekend en varieert van 0,08 milligram tot 0,137 milligram per meter. Dit betekent dat een visser aan de kust ruim 150 milligram lood per vissessie achterlaat in het water. Een verslag van de test en een foto van de gewichten staat hieronder.

VLIZ, ECHA, België en vislood.

Het VLIZ heeft meerdere vislood onderzoeken gedaan. In "Valt er te zwichten voor loodvrije visgewichten" hebben vissers met loodalternatieven gevist. Een duidelijke conclusie is dat er prima mee is te vissen. Vissers geven in de vragenlijst aan dat de alternatieven beter zijn dan ze hadden verwacht.  In de wetenschappelijke onderbouwing is gekeken naar nationale aanpak voor uitfasering. Ook op het restrictionproposal van de ECHA heeft het VLIZ

 zienswijze ingebracht. Inhoud niet langer wachten met een verbod voor vislood en geen alternatieven als wolfraam gebruiken ter vervanging. Lidstaat België heeft in haar zienswijze gepleit voor een direct verbod op vislood.  



Wageningen Universiteit Research onderzoek.

De WUR en SGW hebben de effecten van het vislood verlies voor het water onderzocht. De gevoeligheid van poelslakken voor vislood is getest. Gevoeligheid van organismen voor lood verschilt, bijvoorbeeld effecten voor mollusken (schelpdieren zoals mossels) maar ook voor Daphnia (watervlooien) en voor aquariumvissen zijn bekend. Publicatie van dit onderzoek 1 juni 2023. Op de SETAC bijeenkomst in mei 2023 in Dublin zijn de resultaten getoond. Het onderzoek toont duidelijk aan dat rode lijst soorten schade oplopen door vislood. De SETAC onderzoekt de invloed van chemicaliën in en op het milieu.

Onderzoek Erasmus Universiteit

In 2019 hebben studenten geneeskunde van de Erasmus Universiteit het gebruik van vislood en het risico hiervan onderzocht. Met sportvissers is een vragenlijst besproken die ook op de facebookpagina van Federatie ZuidWest stond. Onder de deelnemers is een aantal door Modified Materials beschikbaar gestelde loodvrije visgewichten verloot. Op de linkerfoto sportvisser Thom Beukelman en rechts Dies Slabbekoorn. Sportvissers bedankt voor jullie medewerking aan dit onderzoek.

BUAS gedragsverandering sportvissers.

Een student van Breda University of Applied Sciences heeft duurzaamheid in de sportvisserij onderzocht.  Samengevat: stakeholders werken niet samen en communiceren niet, duurzaamheid is geen aandachtspunt voor sportvissers, maar loodvrije sportvissers kunnen zich positief profileren als caretaker for nature. Met name het caretaker for nature heeft potentie.


Hoeveel lood raken sportvissers kwijt?

In februari 2021 geeft de ECHA aan dat de hoeveelheden die het CVO onderzoek aangeeft ongeloofwaardig zijn. In januari 2020 kwam het onderzoek naar het verlies van vislood van het Centrum voor Visserijonderzoek uit. Eerder zijn daarover emissieregistratie van Deltares verschenen. Omdat het ene onderzoek over 30 ton verloren lood spreekt, en het andere over 524 ton, heeft SGW daar vragen over gesteld. Deltares reageert niet en Rijkswaterstaat geeft aan dat het ene te veel en het andere te weinig is. RWS vraagt  daarom SGW beide onderzoeken op de website te zetten. Daarom deze reactie van SGW op dit onderzoek: SGW heeft geen vertrouwen in het loodverlies uit het CVO. Een simpele blik in hengelsportwinkels op de hoeveelheid vislood bevestigt dit.

Willekeur in Hét Visblad?

Ineen gesprek met SGW gaf de directeur van Sportvisserij Nederland aan dat in Hét Visblad willekeuring verschillende alternatieven voor vislood op de pagina Sportvisserij Loodvrij worden gepresenteerd. SGW had vragen bij deze willekeur en heeft dit uitgezocht. Conclusies: presentatie is selectief, Nederlandse producenten worden minder gepresenteerd, en veel gepresenteerde visgewichten zijn niet milieuvriendelijk.