Vragen, verzoeken, zienswijzen, beroepen etc.

Vanaf de oprichting doet SGW verzoeken bij de overheid. SGW is bij verzoeken over vislood belanghebbende.  Verzoeken van SGW gaan altijd over vislood. Helaas zoekt de overheid meer naar onmogelijkheden om het loodgebruik te stoppen dan naar mogelijkheden om dit te beëindigen. Hetzelfde voor sportvisserijorganisaties. Verzoeken met effect bij Vereniging Natuurmonumenten, Waterschap Limburg, Staatsbosbeheer, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, de Algemene Utrechtse Hengelsport Vereniging, Waterwinbedrijf Drenthe, gemeente  Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Dordrecht, Helmond kennen inmiddels verboden voor het gebruik van vislood.    








Omdat bestuursrechters altijd zoeken naar mogelijkheden om geen uitspraak te hoeven doen, zijn er veel beroepen nodig. De uitspraak dat het bevoegde gezag (de waterkwaliteitsbeheerder) gewoon een eind moet maken aan het onnodig gebruiken en achterlaten van vislood komt steeds dichterbij. Maar dat doel is helaas nog niet bereikt. 


Op alle waterbeheerprogramma's van waterschappen heeft SGW in

2021 zienswijze over vislood ingediend. Ook op visplannen, visnota's,

waterprogramma's (van provincies) en handhavingsprogramma's zijn

zienswijzen ingediend. De inhoud is steeds hetzelfde; voorkom het

onnodige gebruik en daardoor verlies van ZZS en zware metalen door

het sportvissen in het water. 


Waar mogelijk vraagt SGW aandacht voor vislood, zoals op bijeenkomsten van de Schone Schelde, de Conferentie Deltawateren (4 juli 2024), het klimaatcafé etc. 


Visrecht

De eigenaar van de (onder)waterbodem kan voor het water een visrecht uitgeven. In dat visrecht kan een verbod voor het vissen met ZZS als lood worden opgenomen. In 2014 is waterschappen en provincies gevraagd in het visrecht dat zij uitgeven een verbod voor vislood op te nemen. Staatsbosbeheer geeft vanaf 1 april 2019 alleen nog visrecht uit met een verbod voor vislood. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (2021) en de Provincie Overijssel (2022) eveneens. Eind 2023 zijn gemeenteraden in Nederland verzocht het voorbeeld van Amersfoort te volgen. Deze oproep aan gemeenten gaf mediaaandacht, op tv (NPO1, SBS6, Samen1), radio (orts, rivierenland-radio, twentefm) en in lokale kranten. Binnenkort worden gemeenten die niets doen nogmaals benaderd.

 

https://orts.nl/radio-programma-gemist/?id=14618764&dt=
https://www.npostart.nl/nos-journaal-regio/01-11-2023/POW_05468794
https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/16000444/vissers-verliezen-jaarlijks-duizenden-kilos-lood-stichting-stapt-naar-de-rechter(dit is de tekst op de omroep)
https://www.npostart.nl/nos-journaal-regio/01-11-2023/POW_05468794
https://www.jammfm.nl/loodvrij-vissen-voor-gezond-water/
https://www.telstar-online.nl/nieuws/actueel/148578/stichting-gezond-water-pleit-voor-verbod-op-vislood-in-pijnac
https://www.zeistermagazine.nl/vislood
https://www.rivierenland-radio.nl/nieuws/stichting-gezond-water

https://youtu.be/GTaaFaWGHb0?si=_5WocRFoJ7qjq-Ax

 

Beroepen over verzoeken.

De overheid dient de wet- en regelgeving te handhaven. Over een genomen handhavingsbesluit kan beroep bij de bestuursrechter worden ingesteld. De bestuursrechter kan de overheid opleggen te handhaven. Omdat de overheid het onnodige gebruik van vislood niet wil doen stoppen zijn meerdere verzoeken ingediend. Uitspraken geven steeds meer hoop. Zo is er uitgesproken dat gebruik van vislood leidt tot loodverontreiniging en dat dat niet kan.

Bestuursrechters geven aan dat lozen van lood een overtreding is en dat wedstrijdorganisaties een vergunning voor het lozen of een verbod in het wedstrijdreglement moeten hebben, en dat het bevoegde gezag daarop dient te handhaven. Vissers die lood kwijtraken overtreden de wet.

 




Op 30 augustus 2024 is de zitting voor het beroep over verkoop in strijd met artikel 9.2.1.2 Wm tegen de NVWA.

Uitzending op NPO1 over rechtzaken:

https://www.npostart.nl/nos-journaal-regio/01-11-2023/POW_05468794


Tegen een uitspraak van een bestuursrechter kan een hoger beroep worden ingesteld. Een aantal hogere beroepen lopen. De behandeltermijnen zijn schrikbarend lang. Tussen een verzoek en een uitspraak zitten jaren! 

Hogere beroepen:

RWS zee en Delta voor viswedstrijden van De Pilk in Hansweert

Vechtstromen PLOD viswedstrijd Raad van State 202401700/1/R1

Waterschap Drents Overijsselse Delta viswedstrijd Raad van State 202206468/1/R1

Ministerie LNV verkoop  onverpakt vislood winkels Raazd van State 202205850/1/R4