Projecten voor en van SGW.

Vanaf 2009, voor de oprichting van SGW in 2018, zijn er  projecten rond vislood.  

2015 Zwaakse Weel loodvrij.

Vereniging Natuurmonumenten (NM) heeft de Zwaakse Weel in 2015 loodvrij gemaakt. NM wilde niet dat het voor miljoenen gesaneerde natuurgebied weer met vislood werd verontreinigd. Na dit water zou NM haar andere wateren visloodvrij maken. NM gaf sportvissers daar alternatieven van Loodvrij Vissen. Helaas vissen alle sportvissers in de Zwaakse Weel nu weer met lood omdat NM weigert om vissers daar op aan te spreken. Nadat de leden van NM hebben aangegeven tegen sportvissen te zijn, geeft NM geen aandacht meer aan vislood. En gaan de sportvissers door met de natuurgebieden van NM te verontreinigen met lood!




2016 Zuiver Zeeuws Water.

Regioteam Zuiver Zeeuws Water (Provincie Zeeland, Rijkswaterstaat, Waterschap Zeeuwse Eilanden, gemeenten) ondersteunt activiteiten van Modified Materials met alternatieven voor vislood. Lood verontreinigt het water en daar is Zuiver Zeeuws Water niet voor.

Ontwikkelen alternatieven voor vislood. 

Waterschap Zeeuwse Eilanden, Q-baits, Sportvisserij Nederland en Modified Materials (MM) hebben van 2009 tot 2013 met subsidie vanuit het innovatieproject Kader Richtlijn Water alternatieven voor vislood ontwikkeld. In februari 2013 zijn de ontwikkelde gewichten gepresenteerd op de Innovatiedagen KRW in de Brabant Hallen in Den Bosch. Met de ontwikkelde alternatieven zijn verschillende visproeven gedaan, onder andere op de Pier in Scheveningen met HSV de Pierewaaiers en op vischarters zoals De Onrust. Met de alternatieven bleek goed te vissen. De eerste gewichten van Modified Materials waren gewichten voor op zee. MM heeft de gewichten verder ontwikkeld en inmiddels (juli 2024) zijn voor alle gewichten alternatieven beschikbaar. Naast gewichten van biopolymeer en ijzer zijn er gewichten van gietijzer en van mineraal.


2017 Kust en Zee, Charters en winkels.

Vereniging Kust en Zee stimuleert het gebruik van van milieuvriendelijke loodalternatieven die in 4 hengelsportwinkels en bij de Kust&Zee x-Pierence Scheveningen worden verkocht. De gewichten zijn te koop voor 1 cent per gram zolang de subsidie loopt. 1500 gewichten zijn aan de winkels verstrekt en 1000 gewichten aan de schippers. Complimenten voor  Kust&Zee voor beschikbaar maken van loodalternatieven voor sportvissers. 

Film Roer.

Met ondersteuning van Waterschap Limburg en VBC Roerdal (vooral Thijs Belgers) is de Roer in Limburg loodvrij gemaakt. In dit project worden in drie hengelsportwinkels rond de Roer loodvrije alternatieven verkocht;

JD Floats, Dorpsstraat 71 Melick0614628430

Eurotackle Roermond, Raadhuisstraat 24 Roermond 0474 568640

Landwinkel Schurenhof, Grootestraat 49 Vlodrop.



Dagvergunning Roer.

Vanaf 2019 geeft Visserijbeheercommissie Roerdal dag/week vergunningen uit waarin het gebruik van lood verboden is. Er zijn alternatieven. Door VBC Roerdal wordt in vergunningen voor de Roer sinds 2017 geadviseerd niet met lood te vissen. In 2019 vervolgd met een verbod voor het gebruik van vislood in de Roer.


Het gaat goed met de zalm in de Roer. Nu de Haringvlietsluizen open zijn worden er meer terugkerende zalmen verwacht. Dit is ook door de inzet van VBC Roerdal bereikt.

KIMO roadshow. 

De vereniging van Nederlandse kustgemeenten heeft op haar rijdende expositie twee vitrinekasten met billboards over het vislood getoond. 

2018 Vlaams Instituut voor de Zee.

Het VLIZ heeft onderzocht of met loodalternatieven (goed) te vissen is. dat blijkt ook zo te zijn zie de rapportage.

Ms Anguilla vist loodvrij, gewoon omdat het kan.

John Kesteloo vist met de Ms Anguilla al een tijd loodvrij op het Veerse Meer. Op verzoek van John zijn de zogenaamde Veerse Meertjes ontwikkeld, gewichtjes van 27, 47 en 67 gram. Volgens John zijn deze uitermate geschikt voor de lichte visserij op het Veerse Meer. 

'Loodvrij vissen op het Veerse Meer, het kan wél' - Omroep Zeeland


 Wil je ook eens mee met John vissen op het Veerse Meer mail dan anguilla@zeelandnet.nl en je hoort er van. De foto's zijn gemaakt door John





2023 Vlaamse Milieu Maatschappij.

Hengelen zonder lood in Vlaanderen

Samen met sportvisserijorganisaties en de Belgische overheid worden vissers in België gesensibiliseerd om te vissen zonder lood. Op 25 maart gaat dit van start op de Waterdagen 2023 in Vlaanderen. Dan wordt de aftrap gedaan met de Vereniging van Belgische Karpervissers. Die gaan zonder lood vissen. Tevens wordt ingezet om de Belgische kampioenschappen kustvissen loodvrij te maken evenals enkele charters voor vissen op zee. De Vlaams Roofvis Federatie wil ook zonder lood (en wolfraam) vissen.  Loodvrije visgewichten worden aan de sportvissers gegeven met ondersteuning van Sportvisserij Vlaanderen, Agentschap Natuur en Bos en de federale overheidsdienst volksgezondheid, veiligheid van de voedselketen en leefmilieu.  

Michel van Spankeren.

Het artikel in Zeehengelsport 371 geeft aan dat met de gewichten van loodvrijvissen prima gevist kan worden. In deel 2, tot op de meter, is onderzocht hoeveel verschil er is in de werpafstanden van verschillende loodvrije gewichten en lood. De uitkomsten zullen je verbazen. Michel gooit met alternateiven verder dan met lood! Zie Zeehengelsport 373 hiervoor.

Europees Chemicaliën Agentschap (ECHA).

Vanaf juni 2019 werkt de ECHA aan een voorstel om het gebruik van lood in visgewichten (en munitie) te stoppen. Het beperkingsvoorstel heeft opengestaan voor inbreng van eenieder van 24 maart tot 24 september 2021. In totaal zijn 319 zienswijzen op het voorstel ingebracht. SGW is een van de inbrengers en ook door de ECHA gevraagd deel te nemen aan stakeholders overleggen. Tot ieders verbazing is het voorstel nog steeds niet voorgelegd aan de EC voor besluitvorming. Wel is de beoogde besluitvorming al twee keer uitgesteld, eerst tot voorjaar 2023, daarna to voorjaar 2024 en nu tot niemand die het weet. Zelfs vragen bij Europe Direct of leden van de EC geeft geen uitsluitsel. Het voorstel moet nog naar de lidstaten en zelfs wanneer dat plaats gaat hebben blijft ongewis.   


2024 Zeevissport vist loodvrij.

Op 20 januari 2024 heeft Zeevissport een loodvrije viswedstrijd gehouden in Zoutelande. Gevist werd met gewichten van loodvrij vissen van 160 gram al dan niet met anker. Vissers gaven aan dat deze gewichten net zo goed in het gebruik zijn als lood. Sommige zelfs beter omdat het beter loskomt van de bodem en op de kleiplaten niet zo snel vast komt te zitten. 

2018 RWS vist loodvrij.

Op 17 september 2018 heeft Rijkswaterstaat Zeeland gewichten zonder zware metalen gebruikt bij het vissen op hun sportdag. RWS gaat vissen met Noordzeeers van 130, 160 en 190 gram, Noordzeers met klapanker van 160 gram, pyramides van 150 gram en bollen van 120 gram. RWS complimenten voor dit initiatief en goede vangst.