StichtingGezondWater
gezond water voor alles en iedereen

Loodvrije vissers, ze zijn er. Hier presenteren ze zich.

U kunt uw eventuele bijdrage mailen aan info@stichtinggezondwater.nl dan komt u op de site.

\Gertjan de loodvrije visser 

Beste medevissers,

Mag ik mij even aan jullie voorstellen, ik ben Gertjan de Groot ik kom uit Nieuwerkerk en sinds een paar maanden ben ik definitief overgestapt op loodvrijvissen. Ik ben van 1940 en viste mijn hele leven met vislood, nu was ik al jaren op zoek naar andere materiaal daar lood zeer giftig is en niet in onze vissport thuishoort! Via een medevisser kwam ik in aanraking met loodvrije visgewichten en ging deze uitproberen, tijdens een zeebaars dag bij Bass hengelsport in Colijnsplaat zag ik de firma die het materiaal van Modified Materials meegenomen had. Uiteraard was ik zeer sceptisch over het materiaal en dacht: ik moet eerst zien dat het wat is. Als eerste visgewicht kreeg ik de Veerse meertjes in handen, deze gewichtjes gebruikte ik omdat we veel in de zomermaanden op Zeebaars vissen met een Jo-Jo systeem. Ik maakte kennis met gewichtjes van 30, 60, 90 gram, omdat er soms veel stroming staat hebben we soms zwaardere visgewichten nodig met weinig stroom kunnen we het af met lichte gewichten. Omdat we driftend vissen op Zeebaars kunnen we de bodem goed afvissen en kunnen ook makkelijk de onderwater obstakels zoals de Japanse oesterschelpen omzeilen. Mochten we onverhoopt toch vast komen te zitten en dat kan bij ons ook gebeuren, lossen we onze vislijn en varen tegen de stroom in en proberen dan onze vislijn weer vrij te krijgen, meestal lukt dat ook en raken daardoor minder visgewichten kwijt.  

Waarom loodvrij, wel heel simpel lood is een materiaal dat niet in het water thuis hoort. Het is schadelijk voor onze natuur en milieu, ga nu niet zeggen van laten ze eerst de industrie aanpakken, of het zal mijn tijd wel duren! Dat is geen goede insteek naar het probleem want als er lood gevonden wordt in je groente uit je volkstuin schreeuwen we moord en brand. Loden waterleidingen dat mag ook niet en dat willen we ook niet! Bij de brand van een kathedraal in Parijs kwam er door de brand 450 ton verbrand lood in de straten terecht en deze moesten gereinigd worden

Lood in het water, daarbij komen stoffen vrij en deze komen terecht in de kleinste organisme, die weer gegeten worden door vissen en zo ook weer op ons bordje. Ook het gieten van lood veroorzaken veel problemen. Bij het smelten van lood komen er giftige gassen vrij en ook de slakken worden vaak niet op een goeie manier als chemisch afval afgevoerd.

Ik vis al vanaf mijn 20 e levensjaar en ben nu de 70 gepasseerd , wat ik hierboven omschreef gaf mij toch te denken; kan het niet anders? Ik geloof dat dit best mogelijk is, we moeten samen gaan werken aan een gezondere vissport beleving, helpen met minder vervuilende materialen in het water brengen.

Gertjan de Groot Jos vist zonder lood.

Gedurende enige jaren vis ik, vrij traditioneel, vanaf de kant op zeevis. Totdat ik bij toeval tegen een aanbieding voor de overname van een kayak liep. 

In het waterrijke Zeeland zag ik direct de vele mogelijkheden.

Als complete leek ben ik na de overname op zoek gegaan naar meer informatie met name over wat je mee moet nemen, de optimalisatie, veiligheid en het gebruik.

Tijdens het zoeken stuitte ik op een facebook groep “kayak vissen in Zeeland”. De beheerder van deze groep is tevens de voorzitter van de stichting gezond water die het loodvrij vissen promoten zie www.loodvrijvissen.nl.  In de hengelsportzaken waar ik regelmatig kwam zag ik wel eens, mogelijk onder invloed van het aankomende verbod op het gebruik van de loodwerpgewichten,  wat alternatieven liggen.

Maar ben nu tot de conclusie gekomen dat er inmiddels voor diverse technieken, van finesse tot zeevissen, er voldoende alternatieven voor handen zijn. Zodat iedereen er een bewuste keuze in kan maken, een beter milieu begint immers bij jezelf….. 


J.L.B. Spooren

Op zee bij IJmuiden .

Ongeveer een jaar geleden ben ik begonnen met zeevissen vanaf de boot. Daarvoor viste ik altijd in het zoete.

Ik was wel eens mee geweest met zo’n grote charter en dat was niks voor mij. Via via kwam ik aan het adres van een kleine charter en vorig jaar ging ik voor het eerst mee. Hengel huren en het zilte op. Als snel kwam ik erachter dat ik het heerlijk vond, dus snel erop weer uitgevaren.

Ja hoor ik had het te pakken. Ok nu kan ik mijn eigen spullen kopen. Hengels en molens waren snel gekocht en de rest van de uitrusting ook. Drie loodankers van 200 gram en daar ging ik. Op de boot dacht ik, als ik dit verspeel komt er lood in het water terecht en dat wil ik eigenlijk voorkomen. Thuisgekomen ging ik op zoek op de computer. Via Sportvisserij Nederland kwam ik op loodalternatieven, daar bleek dat ze toch wel diverse bedrijven hebben voor het loodvrij vissen. Nu ben ik een type die niet ver wil zoeken en het liefst direct wil zien wat men verkoopt.

Als laatste op de linkensite staat Modified Materials, ik klik erop en zie dat deze link naar www.loodvrijvissen.nl gaat. Ik zag gelijk de grote hoeveelheid soorten en dat beviel me. Direct een paar composiet met vaste ankers besteld en een paar composiet zee. Toen ik ze thuis kreeg viel me meteen de grote op. Zou dat van invloed zijn?

Nou de eerste keer dat ik in de boot zat ben ik het gaan gebruiken en ik ving net zo goed als mijn medevissers. Of het nu om ankeren ging of om makreel, ja ze waren groter maar mijn vangsten bleven zeker niet achter. Dit jaar ook voor het eerst wezen wrakken. Ik gebruikte eerst het lood wat ik nog had (200 gram) maar ik voelde de bodem niet, dus overgeschakeld naar de composiet 330 en toen voelde ik de bodem wel en kon ik mooi springen over de bodem, na 8 maatse gullen was ik zeer tevreden.

Na die 8 maatse gullen heb ik www.loodvrijvissen.nl op mijn snelkoppeling gezet.

Vorige week maar eens wat ander loodvrij materiaal besteld want ik ben om. Ik heb nu Noordzee klapankers, Noordzeeers en 2 V260 besteld. De klapankers wil ik gaan gebruiken van het ankeren, de Noordzeeers en de V260 voor het makrelen en het wrakken en ben benieuwd hoe het gaat.